Vyön solmiminen
Nummelan Judon tekemä video vyön solmimisesta.
Natsat
7-15-vuotiaat judokat käyttävät judovyössä punaisia natsoja. Niiden tarkoitus on ilmaista muille judokoille, että kyseessä on juniori, eikä heille saa tehdä käsilukkoja tai kuristuksia.
Peruskurssin aloittava saa kiinnittää ensimmäisen natsan vasta, kun hän on suorittanut niin kutsutun natsakokeen. Kun nuori judoka on suorittanut kolmannen natsan, on hän lähes valmis suorittamaan seuraavan vyöasteen. Hyväksytyn vyökokeen jälkeen kiinnitetään vyöhön heti ensimmäinen natsa.
Natsat tulee ommella hyvin kiinni vyön molempiin päihin niin, etteivät ne pääse irtoamaan. Natsana voidaan käyttää esim. kanttinauhaa, mitä saa kangaskaupoista.
Judokäytös ja hygienia
Ennen harjoituksiin tuloa, tulee kädet ja jalat pestä, sekä sormien ja varpaiden kynnet olla leikattu. Myös yleiseen hygieniaan on hyvä kiinnittää muutenkin huomiota. Judopuvun (judogi) tulee olla ehjä ja puhdas. Rikkinäinen judogi voi aiheuttaa sormien tai varpaiden vääntymisen. Naiset ja tytöt käyttävät judogin alla paitaa. Tähän suositellaan valkoista t-paitaa, esim. rash guard, mutta tavallinenkin käy. Miehet ja pojat eivät normaalisti käytä paitaa judokin alla, mutta sitä ei ole kuitenkaan kielletty.
Pukuhuoneen ja judomaton (tatami) välillä, sekä muutenkin tatamin ulkopuolella liikuttaessa, tulee käyttää aina sandaaleja (zori). Judosaliin (dojo) tultaessa ja poistuttaessa, kumarretaan tatamin reunalta keskustaa kohti kunnianosoituksena harjoituspaikkaa ja -kavereita kohtaan.
Judoharjoituksen alussa ja lopussa opettaja (sensei) sekä oppilaat kumartavat toisilleen. Mikäli tulet myöhässä harjoituksiin, menet sensein luo kumartamaan. Ennen pariharjoittelun alkua, kumartavat judokat toisilleen sekä harjoitteen alussa, että lopussa. Kumarruksen tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta muita judokoita kohtaan.
Judo on tietyiltä osin kurinalainen laji, missä toimitaan ohjaajan ja/tai valmentajan antamien ohjeiden mukaisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen toimii omien fyysisten rajoitteiden mukaisesti. Judoon ei kuulu lyöminen, potkiminen, raapiminen tai mikään muukaan fyysinen tai psyykkinen väkivalta niin salilla, kuin salin ulkopuolella. Seuran jäseniltä ei myöskään hyväksytä minkään näköistä kiusaamista. Lajin tekniikoita ei saa käyttää salin ulkopuolella. Mikäli näitä sääntöjä ei noudateta, voidaan jäsen poistaa seurasta.
Judosanasto
Judon tekniikoissa käytetään japaninkielisiä nimiä, myös perussanasto on japaninkielinen. Tämä on käytössä kaikkien judon harrastajien kesken ympäri maapalloa. Eli menet minne tahansa harjoittelemaan, niin tiedät mitä tekniikkaa pitää tehdä. Alla lueteltu yleistä sanastoa, mitä harjoituksissa käytetään ja ne tulee osata keltaisen vyön kokeissa.
- Dan = Opettaja-aste
- Tatami = Judomatto
- Kumi-kata = Käsiote
- Kuzushi = Horjutus
- Tori = Heittäjä / Tekniikan tekijä
- Tachi-waza = Pystytekniikka
- Te-waza = Käsiheitto
- Rei = Kumarrus
- Yako-soku keiko = Jatkuva heittoharjoittelu
- Kyu =Oppilasaste
- Judoka = Judon harrastaja
- Migi = Oikea
- Tsukuri = Valmistautuminen heittoon
- Uke = Heitettävä
- Ne-waza = Mattotekniikka
- Ashi-waza = Jalkaheitto
- Mokuso = Silmät kiinni
- Kagari keiko = Jatkuva hyökkäysharjoitus
- Dojo = Judosali
- Judogi = Judopuku
- Hidari = Vasen
- Kake = Heitto
- Ukemi = Kaatuminen / Alastulo
- Koshi-waza = Lonkkaheitto
- Maitta = Antautuminen
- Mokuso jame = Silmät auki
- Yako-soku keiko = Jatkuva heittoharjoittelu