Judo syntyi 1880-luvulla, kun lajin kehittäjä Jigoro Kano muokkasi vanhoista japanilaista taistelutaidoista liikuntamuodon, jossa vastustajaa vahingoittamatta voitiin kilpailla. Judo esiteltiin ensimmäisen kerran Suomessa jo vuonna 1890, jolloin lajin kehittäjä vieraili Helsingissä. Varsinainen judotoiminta alkoi Suomessa 1954. Kotkaan se rantautui 1969 ja sen perustajina toimivat Keijo Rosilainen, Kari Vanhala, Pekka Liukkonen, Pekka Ahvenainen, Martti Hartikainen sekä Juhani Vainio-Mattila.
Kotkan judoseurassa toimii nykyään kuusi eri ryhmää:
MUKSUJUDO
Judon voi aloittaa hyvissä ajoin! Muksujudo on tarkoitettu 5-6 vuotiaille lapsille. Harjoituksissa judoa harjoitellaan leikin varjolla, sekä myös opetellaan judon käytöstapoja sekä toisen kunnioittamisen periaatetta.
Muksujudon lähtökohtana on lapsen monipuolisen liikunnan tukeminen. Muksujudossa opetellaan myös judollisia taitoja, kuten vastustajan hallitsemista matossa sekä kaatumista (ukemi). Kun lapsi oppii jo pienenä tuntemaan kehonsa ja hallitsemaan sitä paremmin, hänellä on iän myötä paremmat edellytykset omaksua vaikeatkin judotekniikat niin, että ne ovat luontevia.
Judon avulla lapsi oppii kunnioittamaan muita ja toimimaan niin parin kanssa kuin ryhmässäkin. Jokainen judossa käyvä toimii yhteisesti sovittujen käyttäytymissääntöjen mukaisesti. Itsensä hallitseva ja judon periaatteet sisäistänyt lapsi on henkisesti ja fyysisesti vahvempi myös judotatamin ulkopuolella.
Muksujudon vetäjä: Teemu Kuitunen 2. kyu
ALKEISKURSSI
Yli 7 vuotiaille suunnattu kurssi, jossa judon harrastaminen aloitetaan aivan perusteista. Mitään ei tarvitse osata etukäteen. Alkeiskurssin tarkoituksena on luoda pohjaa jatkokurssia varten. Kurssilla pääpainona on opetellaan kaatuminen eli ukemi, mikä on edellytyksenä, että voidaan harjoitella turvallisesti heittoja. Kurssilla tullaan opettelemaan muutamia heittoja ja sidontoja sekä hieman judosanastoa. Pyrimme kurssilla antamaan lapsille hyvän pohjan judoon sekä mihin tahansa muuhun liikuntaharrastukseen harjoittelemalla ketteryyttä, koordinaatiota sekä lihaskuntoa.
Kurssin edetessä junnut suorittavat natsoja (punaiset nauhat vyössä), jotka kertovat kurssilaisen sen hetkisen osaamistason. Kolmannen natsan jälkeen keväällä kurssi ”huipentuu” keltaisen vyön kokeeseen. Onnistuneen vyökokeen jälkeen, kurssilaiset saavat myös judopassin, johon judoka kerää tietoja omasta toiminnastaan: kilpailuista, leireistä, koulutuksista, tuomaritoiminnasta, kouluttajatehtävistä sekä vyön korotuksista.
Alkeiskurssin vetäjät:
Päivi Katajisto 2.kyu
Timo Hyyrynen 2.kyu
Jarmo Suihko 1.dan
JATKOKURSSI
Jatkokurssi on tarkoitettu judon alkeiskurssin käynneille sekä judoa jo pidemmän aikaa harrastaneille junnuille. Kurssilla opetellaan uusia tekniikoita sekä aletaan painottamaan enemmän fyysistä harjoittelemista sekä kunnon kohottamista. Jatkokurssilla junnut alkavat harjoittelemaan myös ottelemista
ja näin ollen voivat aloittaa halutessaan myös kilpailemisen. Teknisen osaamisen ja kilpailuissa menestymisen myötä nuorille judokoille järjestetään vyökokeita.
Jatkokurssin vetäjät:
Marko Suomi
1. kyu
Petri Mononen
1. kyu
KILPARYHMÄ
Kilparyhmä on tarkoitettu judokoille, jotka haluavat harjoitella hieman kovemmin. Harjoitukset on suunniteltu niille, jotka kilpailevat, ja haluavat menestyä. Kilparyhmässä harjoittelevan ei kuitenkaan tarvitse käydä kilpailuissa. Ryhmässä on sekaisin junnuja ja aikuisia, joten tiedossa on eri kokoisia vastustajia ja näin ollen taso on myös hieman jatkokurssia tai aikuisryhmää kovempi. Kilparyhmässä pääpaino on enemmän kilpailutekniikassa, joten on suotavaa, että perustekniikka on jo jotenkin hallussa ennen kilparyhmään siirtymistä.
Kilparyhmän vetäjät:
Jukka Häkkänen
1.dan
Mika Jacksen
1.kyu
Andrej Montonen
2.kyu
KUNTOJUDO, AIKUISTEN ALKEISKURSSI JA ITSEPUOLUSTUS
Kuntojudo on tarkoitettu aikuisille harrastajille, joiden tavoitteena on kehittää omaa kuntoa ja parantaa oman vartalon hallintaa. Täällä harjoittelu ei ole niin vakavaa, mutta kuitenkin judoperinteitä ja käytöstapoja kunnioittaen. Harjoittelu tapahtuu oman kunnon ja rajoitteiden mukaisesti, joten ei ole väliä, vaikka et olisi koskaan aiemmin harrastanut mitään.
Kuntojudon yhteydessä järjestetään myös aikuisten alkeiskurssi. Alkeiskurssin voi aloittaa milloin vain, mutta kannatta kuitenkin olla tätä ennen yhteydessä seuran yhteyshenkilöihin.
Judoseura järjestää myös eri ryhmille suunnattuja itsepuolustuskursseja esim. vain naisille.
Kuntojudon, aikuisten alkeiskurssin ja itsepuolustuskurssien vetäjät:
Leo Mononen
3.dan
Jari Lehtonen
1.dan
KATA
Kotkan Judoseura järjestää laadukasta kataopetusta omille jäsenilleen ja ulkopuolisille.
Katan vetäjät:
Jorma Paasi
3.dan
Katayhteyshenkilö judoliittoon
Judoliiton katatyöryhmän puheenjohtaja
Judoliiton virallinen katakouluttaja
Leo Mononen
3.dan
Judoliiton virallinen katakouluttaja
Jos on epäselvää mihin ryhmään tulisi osallistua, niin kannattaa kysyä.